Радев: Явно деянията на Пеевски са по-видими отвън

0

„Явно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото отвътре“. Така президентът Румен Радев коментира новината, че бившият депутат от ДПС е част от списъка с досиета „Пандора“. Пеевски фигурира с три офшорни фирми, които според разследващия сайт Bird.bg, не е декларирал. Формално той не би следвало и да ги притежава, защото в същия период е бил депутат.

Пеевски – българската следа в досиетата „Пандора“

В рамките на „Пандора“ бяха извадени на показ множество случаи на политици и известни личности, използвали офшорни фирми, за да си купуват имоти тайно. Bird.bg, който е българският партньор в световното разследване, съобщи, че в списъците фигурират двама български политици. Един от тях е Пеевски.

„Явно деянията на господин Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре в България. Това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи“:, коментира Радев.

По същия сценарий се разви и процедурата по налагане на санкции по закона „Магнитски“ от страна на САЩ. Американското финансово министерство го уличи в корупция, след като години наред българските институции твърдят, че няма данни за нарушения на Пеевски.

Двама български политици са в досиетата „Пандора“

НАП е изискала информация за българските физически и юридически лица, които фигурират в списъците, каза пък от данъчната агенция. На този етап не е ясно дали ще има проверки.