Разкриват 5 нови специалности в училищата в Русенско

0
Русе бележи отстъпление в образователното ниво

Пет нови специалности са включени в предложението за държавен план-прием в Русенско за учебната 2024/2025 година.

Това стана ясно от днешното заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Новите специалности са „Компютърна графика“, която ще се предлага в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Апостол Арнаудов“ в Русе, „Експлоатация на автомобилния транспорт“ в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, „Организация и технология на козметичните услуги“ в Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, както и „Възобновяеми енергийни източници“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“. В петте специалности ще могат да се обучават общо 91 ученици.

Общият броят на паралелките в региона за новата учебна година се предвижда да е 66, като над половината от тях или 42 ще бъдат с професионална насоченост. Приемът пък в т.нар. STEM паралелки, които са с фокус върху изучаването на науката, технологиите, инженерството и математиката, ще се осъществи в 45 паралелки. В град Русе приемът ще се осъществи в 56 паралелки, от които 21 за профилирано обучение и 35 за професионално обучение.

В защитени специалности се предвижда да се обучават 78 ученици. Защитените специалности би трябвало да бъдат четири, като една от тях ще е във Ветово, а останалите в Русе. Във Ветово ще могат да се обучават 26 ученици по „Минна електромеханика“. В Русе в Професионалната гимназия по облекло защитена специалност ще бъде „Художествената тъкан“, а в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване ще се обучават ученици по речно корабоводене и корабни машини и механизми. Специалностите от професии с очакван недостиг са 23. В тях ще се обучават 494 ученици.

Дуалната форма на обучение, тя ще бъде достъпна до 351 ученици от над 13 паралелки в Русенско. По предварителни данни броят на учениците, които през учебната 2023/2024 г. ще завършат основно образование в областта, е 1665. Що се касае до приемът в 5 клас, то той ще се извършва в две паралелки в МГ „Баба Тонка“. Местата, за които ще могат да се борят завършващите, са 52. За справка завършващите 4 клас са 1459.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук