„Модист”

Разкриват специалност „Модист”  в гимназията по облекло в Русе

Автор:
13 ян. , 2018  

Професия „Модист” със специалност бутикови облекла ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по облекло.

Професията е била желана от бизнеса поради липса на достатъчно кадри в тази област. Първият прием ще бъде направен за учебната 2018/2019 година.

Новата паралелка ще бъде с разширено изучаване на френски език. Утвърждаването й трябва да бъде направено от министерството на образованието и науката.

„Надявам тя да бъде одобрена  от Регионалното управление на образованието в Русе и от Министерството на образованието и да започнем обучение на деца по тази професия“, каза инж. Диана Иванова – директор на ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова”.

Диана Иванова е категорична, че гимназията която ръководи и бизнесът са модел на добро сътрудничество. От своя страна фирмите искат поредица от срещи с училища, родители и деца, за да покажат какви са ползите от професионалното обучение в леката промишленост.

„Много разчитаме на преценката на бизнеса дали са прави нашите решения по отношение на това колко паралелки да заявим, какви да бъдат тези паралелки, с какъв език да бъдат те, за да бъдем максимално полезни и на бизнеса, и на децата, които желаят да правят кариера. Нашите конфекционери, бизнесът в нашето направление е достатъчно единен и категоричен и прави много сериозни методични и последователни стъпки за подготовката на кадрите“, потвърди тя.

Оказва се, че има много сериозна липса на кадри в много други производствени браншове.

По време на последната среща между представители на образованието и бизнеса, всички са се обединили около становището, че подобен тип дискусии е правилният подход за успешно сътрудничество между образование и бизнес, както и между държава и местна власт.Comments are closed.