74-годишна

Възрастен русенец хвърли над 6000 лв. през балкона за „комисар Попов“

Автор:
13 ян. , 2018  

Възрастен русенец е поредната жертва на телефонните измамници, съобщиха от полицията в Русе.

Престъплението било извършено на 9 януари, но потърпевшият възрастен мъж е подал сигнал в полицията 2 дена по-късно. Според разказаното от жертвата, във вторник преди обед получил обаждане по телефона от мъж, който му се представил като „комисар Попов от полицията“. Той му обяснил, че има полицейска блокада в района, в който живее, за да бъдат хванати измамници, които има вероятност да го потърсят по телефона и той ще трябва да съдейства за залавянето им. След като приключил разговора с мнимия комисар, възрастният мъж получил ново обаждане, но вече от въпросните измамници, които го заплашили да изтегли пари и да им ги предаде. После по указанията, дадени от „Попов“, мъжът хвърлил изтеглена от него сума от 6300 лв от терасата на жилището си. Малко по-късно пак му се обадил „Попов“ и му казал, че са хванали измамниците, ще има дело и парите ще му бъдат върнати.

Вечерта мъжът се усетил, че е станал жертва на телефонна измама, но тъй като преживял голям шок от случилото се и изпаднал в стресово състояние, заявил за измамата дни по-късно, на 11 януари следобед. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.209 от НК.

В тази връзка ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – РУСЕ ОТНОВО ПРЕДУПРЕЖДАВА по никакъв повод да не се дават пари или ценности на непознати лица, поискани по телефона, независимо като какви се представят или от повода за обаждането им.

 

ВНИМАНИЕ!

Органите на полицията, следствието и  прокуратурата, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от известните измамни схеми!

Служителите на полицията контактуват с гражданите, след като са се представили с личния си полицейски знак и служебна карта.

Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или на ръка, без необходимите документи.

 

КАК ДА РЕАГИРАТЕ, ако някой ви поиска пари в брой по телефона?

-Търсете обратна връзка с близките си, свържете се с роднини, съседи!

-Веднага позвънете на тел. 112 /избира се безплатно от цялата страна/!

-Не се съгласявайте да давате никакви пари и бижута на ръка, не съобщавайте лични данни, банкови сметки или кодове за активиране на предплатени телефонни карти.

-Уведомете най-близкото районно управление или потърсете полицейския си инспектор по местоживеене.

 Comments are closed.