Родителите на Иван Томов набират средства за репатриране на тялото му

0
713
Тялото на Иван Томов

Родителите на алпиниста Иван Томов, който загина на спускане от връх Лхотце на 17 май т.г., след като ден по-рано го изкачи успешно, набират средства за репатриране на тялото му от Хималаите до Русе. Това съобщи Янислава Георгиева, приятелката на загиналия алпинист.

Необходимата сума е 70 000 долара. Средствата могат да бъдат превеждани на банкова сметка на името на бащата на Иван Томов – Юрий Любенов Томов. По думите на Георгиева, тъй като сезонът на изкачванията на връх Лхотце скоро ще приключи, средствата трябва да бъдат набрани възможно най-скоро. Отделно, операцията по свалянето на тялото ще бъде много трудна.

„Да го погребем по нашите си традиции, християнските, да не остане там, в тия скали… хвърлен…“ – каза пред БНР Юрий Томов, баща на загиналия алпинист. Той увери, че ако времето не позволи провеждането на акция по сваляне на тялото от Лагер 4, парите ще бъдат дарени за благотворителност.

От туристическо дружество „Приста“ в Русе, в което е членувал Иван Томов, съобщиха, че ще подкрепят решението на родителите му за набиране на средства за репатриране на тялото на алпиниста.

„Решаващият избор за това е на родителите на Иван. Надяваме се на подкрепа от всички приятели и съмишленици“, е становището на туристическото дружество.

Ако желаете да помогнете, можете да преведете пари на следната банкова сметка, на името на Юрий Любенов Томов:

IBAN: BG58BPBI79211043088601 в български лева, ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ-РУСЕ