Румъния внесе в ЕК проект за втори мост Русе – Гюргево, чака одобрение

0

Румъния е представила в Европейската комисия проект за втори мост между Русе и Гюргево, съобщават медиите в северната ни съседка, цитирайки европейския комисар по транспорта Адина Вълян.

Проектът е по поканата за проекти за военна мобилност, решението дали ще бъде одобрен, ще бъде взето на 15 декември.

Планът предвижда мостът да бъде с по-голяма ширина и дължина от сегашния Дунав мост, който свързва двете страни. Той ще има и железопътна връзка, което ще го направи още по-функционален.

Европейският комисар по транспорта отбелязва още, че железопътната връзка Букурещ-Гюргево ще се финансира с 570 милиона евро, защото е част от коридор, който трябва да продължи на юг.

Аджерпрес припомня, че близо 20 години след обявяване на проекта за нов мост при Русе и Гюргево, България и Румъния са започнали реални действия за изграждане на трети мост помежду им (след Моста на дружбата (Русе-Гюргево) и този между Видин и Калафат). На 21 септември пресслужбата на министерството на транспорта и комуникациите на България съобщи, че двете страни са представили на Европейската комисия общ проект за проучване за осъществимост за комбиниран мост между Гюргево и Русе – шосеен и железопътен, припомня Аджерпрес, като се позовава на БТА.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук