Румен Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения

0
198

“Не подминавайте агресията на невежеството. Днес много хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност. Вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона. Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения”. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите по време на тържественото събрание и концерт в Народния театър „Иван Вазов“ послучай 130-годишнината от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

“В годините на прехода българите приеха, че несправедливостта е наша орис. Вашата мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моя”, посочи държавният глава.

“Днес няма да отправям дежурните пожелания към българското образование, но не мога да не спомена, че младите българи са много малко. Върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралният климат, да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България”, заяви Радев и подчерта, че студентите са призвани да бъдат “съвестта” на нацията.

Не познавам студент, който, сядайки на университетските банки, да не мечтае за бляскава кариера. Помнете, че конформизмът е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си. Бъдете непримирими. Към подмяната. Към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата, призова Радев.

Днес някои се опитват да ви казват, че грамотността е досадна подробност, но онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона. А сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да вземат решения, каза Радев.

„Културата е мантинелата, която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е стъпка към катастрофата – личната и обществената“, посочи президентът.

Президентът Радев бе гост на тържеството заедно със съпругата си Десислава Радева. В началото му прозвуча химнът на Република България, след което бяха посрещнати членовете на Академичния съвет и гостите на празника от различни висши училища от света.

След речта на ректора проф. Анастас Герджиков и тази на президента Радев поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев прочете заместничката му Деница Сачева.