Русе остава без топла вода в най-горещите дни

0
991
цени от 25 до 70 лева

От днес абонатите на „Топлофикация Русе“ остават без топла вода. Причината русенци да останат без тази „благинка“ в най-горещия месец на годината, както ТВН вече съобщи, е ремонт на сегашните мощности, към които ще се монтира нова пречиствателна инсталация. Тя ще гарантира по-чист въздух в града.

По думите на директора на предприятието инж. Севдалин Желев, изграждането й е дълго чакана инвестиция, която ще модернизира горивната инсталация. Тя ще улавя 97 процента от вредните въглеродни емисии, както и фини прахови частици. Очаква се това значително да подобри качеството на въздуха, като от топлофикационното дружество уверяват, че белият дим, който ще излиза от най-големия комин в града, ще се доближи по състав на този на водните пари. Това означава и сериозно намаление на количествата използвани въглища.

В експлоатация ще бъдат въведени и три когенератора с обща мощност 21 мегавата като електрическа мощност и около 18 мегавата топлинна мощност. Те ще генерират електрическа енергия от природен газ а получената топлина ще подгрява водата, която се подава към абонатите на дружеството. Очаква се когенераторите да заработят след завършването на отоплителен сезон 2020/2021.