Русенска фирма запорира сметките на ВТУ, ректорът видя политическа намеса

0

Русенска фирма запорира сметките на Великотърновския университет. За извънредната ситуация сигнализираха преподаватели в социалните мрежи, че не са получили аванс. Според тях, под въпрос са също заплатите и стипендиите на студентите преди Коледа.

Ректорът на университета проф. Христо Бонджолов призна направения запор, но заподозря зад това политическа намеса.

Запорът е направен след спечелено на последна инстанция от русенска фирма дело. Така неплатени остават авансът за декември и стипендиите на студентите. Не е ясно кога парите ще бъдат преведени на работещите и учещите в Университета.

Делото е едно от трите, които фирмата срещу университета за неизплатени задължения за ремонт на общежития. Общата стойност на трите съдебни иска е 167 000 лв.

Зад запора проф. Бонджолов заподозря политически интереси във връзка с наближаващите избори за академично ръководство. По думите му, търси се скандал, опитват се да активират фирми, който биха фалирали  университет.

„Договорите са сключвани при предишния ректор проф. Пламен Легкоступ. Извършени са некачествени ремонти, но плащането е било отложено и сега парите се търсят от настоящите управляващи на Алма Матер“, каза проф. Бонджолов.

„Правя всичко възможно, което зависи от мен. Не зная дали ще успеем да се справим. Не можем да вземем заем. Има запор, ако не вдигнат запора, трудно ще се оправим. Търся други начини, за да можем да изплатим дължимото до края на годината, включително и пари от приятели“, каза още ректорът.

Това е втори запор върху сметките на Университета. Миналата година при подобна ситуация покойният вече бизнесмен Петър Христов даде личен заем за изплащането на заплатите.