Русенската митрополия получава икона на Св. Лука Войно-Ясенецки с частица от неговите мощи

0
111
Русенската митрополия ще получи икона на Св. Лука Войно-Ясенецки

Русенската митрополия ще получи икона на Св. Лука Войно-Ясенецки с вградена частица от неговите мощи, съобщи Негово Високопреосвещенство русенският митрополит Наум.

Иконата е дарение от Украинската православна църква и ще бъде донесена днес в катедралния храм “Св.Троица” в Русе от Балтския и Ананиевски митрополит Алексий. Очаква се тя да пристигне в храма около 10 часа сутринта. Там митрополит Алексий и съпровождащата го делегация ще бъдат посрещнати от НВПр митрополит Наум и свещеници от Русенската епархия.

Митрополит Алексий ще донесе в Русе и иконата “Покров Богородичен” от село Пасицели, Украйна. Тя ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм в Русе до 19 септември тази година.

Архиепископ Кримски и Симферополски Лука, (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки), е роден на 27 април 1877 година. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. През 1923 г. приема монашеско пострижение и името Лука. Подобно на св. апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му “Дух, душа и тяло”.

Канонизиран през 2000 г. от Руската православна църква.

От Русенската св. Митрополия приканват православните християни да вземат молитвено участие в богослуженията, за да се поклонят пред св. мощи и споделят духовната радост.