Русенци на протест за чист въздух

0
18
Протестен автопоход

Около 200 русенци се събраха пред сградата на общинската и областната администрация в центъра на града на протест срещу замърсяването на въздуха над града.

protest_vazduh14С плакати “За чист въздух Русе”, “STOP на геноцида над Русе и Мартен”, “Не на мръсния въздух! Спрете отровите!” и скандирания “Русе иска да диша!” те изразиха недоволството си от продължаващите обгазявания на града.

Прочетена бе и декларация, адресирана до премиера, до министъра на околната среда и водите и до омбудсмана на България.

“Искаме незабавна намеса от държавата. Да дойдат експерти, да направят проверки. Говорим за екокатастрофа, във въздуха се носят химически субстанции”, заяви Владислава Гарвалова, един от организаторите на протеста. По думите й, състоялият се на 13 септември протест не е дал резултат.

protest_vazduh17“Градът продължава да се обгазява и ние нямаме надежда. Това вече минава всякакви граници и тази държава трябва да вземе мерки, защото става въпрос за здравето и живота на 150 000 души”, заяви Гарвалова.

И тази сутрин е имало обгазяване, като във въздуха се е носела тежка задушлива миризма, заявиха част от протестиращите. Те бяха категорични, че и ако този път не се вземат мерки, са готови да блокират ГКПП “Дунав мост”.