Седем обвинения срещу Евгения и Николай Баневи

0
145
Седем обвинения

Седем обвинения са предявени срещу Евгения и Николай Баневи, съобщиха от специализираната прокуратура. Сред тях са пране на над половин милиард евро, участие в организирана престъпна група, ръководена от Николай Банев, данъчни престъпления и източване на редица приватизирани предприятия. Обвиняема е и майката на Банев.

Прокуратурата твърди, че тримата заедно са източили приватизираните от фамилията „Полимери“ – Девня, „Елма“ – Троян, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ и така са присвоили близо 85 милиона лева. Разследващите твърдят още, че са укрили данъци за над 4 милиона и 300 хиляди лева.

От държавите, в които са регистрирани тези офшорни фирми, е поискан запор на банковите авоари. От държавното обвинение твърдят, че групата е действала от 2005 г. до края на октомври, когато семейство Баневи са задържани.

След като приватизирали предприятията, те първо присвоявали парите налични в касите им. След това приходите от дейността били насочвани по сметки на контролираните от тях офшорни фирми, вместо в приватизираните дружества.

След като довеждат дружествата до ръба на фалита, Баневи присвоявали активите с фалшиви документи и оставяли в предприятията само пасивите, както и данъчните им задължения, твърдят още от прокуратурата.

Прокуратурата ще поиска Евгения и Николай Баневи да останат в ареста, а заради напреднала възраст на Мария Банева ще бъде определена мярка „парична гаранция“.