Шефът на болница „Лозенец“ блокира назначаването на ново ръководство

0
Снимка: БГНЕС

Директорът на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов е блокирал назначаването на новото ръководство. Той е подал жалба срещу решението да бъде освободен и поискал вписването на новия управителен съвет да бъде спряно, докато съдът не се произнесе. Молбата му е удовлетворена.

Здравният министър уволни ръководството на болница „Лозенец“

Спасов бе уволнен с решение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Един от аргументите му бе, че болница „Лозенец“ е източвала НЗОК чрез фалшиви хоспитализации на млади и здрави пациенти. От лечебното заведение обясниха, че това било техническа грешка и върнаха парите на касата.

Истинският скандал в „Лозенец“ обаче е свързан със съмненията за незаконни трансплантации на органи. Кацаров обясни, че става дума за няколко случая, при които в болницата са присаждани бъбреци от живи донори. Органите са вземани от млади хора от Украйна и Молдова и давани на пациенти от Израел и Япония. Тъй като българският закон изисква да има роднинска връзка между донор и рецепиент са били давани документи, че украинците и молдовците са племенници на пациентите, които получават органите им. Впоследствие проверки през посолствата установяват, че това не е вярно.

Бивш мениджър в „Лозенец“ разказа, че схемата е действала чрез фирма посредник и че Спасов е знаел. На болницата били превеждани 20 хил. долара за всяка трансплантация. От лечебното заведение твърдят, че законът не е нарушен.

Здравният министър обвини болница „Лозенец“ в незаконни трансплантации

Другият скандален случай е с висш държавен служител, на когото е извършена чернодробна трансплантация. Той прередил чакащите в листата с едно телефонно обаждане и органът му бил присаден по спешност.

 

 

 

Бъди свободен