Шест артистични събития в Център „Блок 14“

0

Театрален спектакъл, художествена изложба и поредица дискусии привличат нови публики в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ в Русе. Инициативите стават възможни, благодарение на проекта „Живот в изкуство“, подкрепен от Национален фонд „Култура“ по Програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022.

Русенското сдружение „Блок 14“ получи подкрепата от НФК в силна конкуренция – в извънредната програма на НФК кандидатстваха повече от 530 проекта. Общата стойност на проекта е малко над 82 000 лева. Повече от една пета от тях са собствен финансов принос на сдружението.

Театрален спектакъл по книгата на Иван Станков „Вечерна сватба“ с режисьор Евгения Явашева и екип от млади артисти ще оживи истории от русенското минало в края на лятото или началото на есента. Книгата на професора писател е носител на Националната литературна награда „Елиас Канети“ през 2021.

Художниците Николай Бузов, Иво Великов, Николай Димчевски и Валерия Цанкова ще направят изложба „Русенци гостуват на Русе“ с куратор Бистра Лозанова. Изложбата ще бъде представена в ново пространство в Къщата на „Блок 14“ – подпокривното, което ще бъде ремонтирано по проекта.

Асен Терзиев, Андроника Мартонова, Боянка Арнаудова, Вера Млечевска са съвременните авторитети на критиката в различни области, чиито срещи с русенска аудитория вече започнаха.

Подкрепата от НФК по проекта „Живот в изкуство“ ще даде възможност на сдружение „Блок 14“ да оборудва Центъра за изкуство и култура със съвременна сценична и аудиотехника. Така ще осигурява по-качествени собствени събития, но и ще отговори адекватно на нуждите на много гостуващи независими артисти, когато отваря сцената си за тях. И още нещо важно – сдружението ще изгради и собствен сайт, за да увеличи достъпа до аудитории.

„Живот в изкуство“ е нашето мото от създаването ни досега. Ние наистина живеем в изкуството и се радваме, ако можем да привличаме още хора – местни артистични общности, нови и разнообразни публики“, обясни управителят на „Блок 14“ Евгения Явашева.

Асен Николов – дизайнер на цялостното визуално присъствие на сдружението, вече работи и като артистичен мениджър на Центъра за изкуство и култура.

Общо 21 професионални артисти, 4 художници, 4 критици, 2 млади и бъдещи звезди участват в артистичните събития по проекта. Очаква се те да привлекат повече от пет хиляди души на живо – нови и разнообразни публики, а информацията за тях да достигне до широки аудитории. Проектът продължава до края на годината.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук