Силен вятър носи дъжд и студ, температурите падат значително

0
Силен вятър носи дъжд и студ

Силен вятър носи дъжд и студ, температурите рязко ще се понижат с над 10 градуса, показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Застудяването е резултат от студен атмосферен фронт, който преминава над Балканите с валежи, ниски температури и силни пориви на вятъра.

Днес до обяд ще бъде слънчево и тихо. Температурите все още ще бъдат в интервала 25-30 градуса, на места ще достигнат дори 31-32 градуса. След това, в часовете до вечерта, облачността ще стане значителна, а в Западна България ще завали. Вятърът от северозапад ще се усилва и след обяд неговата скорост ще достига 50-60 километра в час в някои райони на Дунавската равнина. В 6 области на страната – Видин, Велико Търново, Враца, Монтана, Плевен и Русе е в сила жълт код за силни пориви на вятъра.

През нощта и в петък валежите постепенно ще обхванат цялата страна, очакванията са в централна Южна и в Източна България да паднат до 50 литра на квадратен метър дъжд. Силният вятър ще бъде над цялата страна, като жълтият код ще бъде в сила за почти цялата страна.

Още в събота от запад на изток валежите ще спрат, а облачността за кратко ще се разкъса. Времето обаче ще остане есенно, мъгливо и прохладно с дневни температури между 16 и 18 градуса.