София Филм Фест представя хитови заглавия в Русе

0
232
София Филм Фест

Част от хитовите заглавия, предизвикали най-голям интерес в света ще бъдат представени по време на гостуването на София Филм Фест в Русе.

Селекцията ще бъде представена от днес, 8 ноември, до 10 ноември – неделя, в Голяма зала на Доходното здание. Входът за всички прожекции е свободен.

Програмата стартира с филма „Ирина“ на Надежда Косева. Лентата получи номинация от Европейската Филмова Академия в категорията Европейско откритие. Началото на прожекцията е в 18 часа.

Втората филмова среща в първия фестивален ден е интересно предизвикателство – в 20,00 часа започва прожекцията на творбата на Аличе Рорвахер „ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“, удостоена с награда за най-добър сценарий от Кан ’18 и още десетки отличия в цял свят. „Щастливия Лазаро“ е разказ за срещата между един млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят…

Първата прожекция в съботния фестивален ден – 9 ноември – с начален час 16,00 е предвидена за среща с историята на режисьора Станислав Тодоров-Роги, по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов, българския филм „ДЪВКА ЗА БАЛОНЧЕТА“ с участието на Теодора Духовникова и Иван Юруков.

В 18 часа ще започне прожекцията на носителя ва „Златна Палма“ от КАН’2018 – „ДЖЕБЧИИ“, режисиран от виртуозния майсторът Хирокадзу Корееда. След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки… Прожекцията е предвидена за 9 ноември (събота) – начален час 18,00.

Съботната киновечер ще приключи с един от разтърсващите филми на Фатих Акин – „БЕЗ МИЛОСТ“, получил признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“ 2018 за чуждоезичен филм, а изпълнителката на главната роля Даян Крюгер беше удостоена с престижната награда за най-добра женска роля на фестивала в Кан. „Без милост“ е трилър, който се опитва да разкаже философска история по интересен начин“, казва Фатих Акин за своя филм.

Прожекцията е с начален час 20,00 часа.

В неделя, 10 ноември, филмовата програма стартира в 16,00 часа с българския филм „УРОК“, който стана Големият победител на 19-ия СФФ. „УРОК“ е дебютната творба на един изключително талантлив режисьорски дует Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Филмът беше отличен с Голямата награда „София – град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм и още десетки авторитетни международни отличия от цял свят.

В 18,00 часа започва прожекцията на българския филм „СНИМКА с ЮКИ“ на режисьора Лъчезар Аврамов. В творбата участват Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарния наш боксьор Серафим Тодоров. Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, и се женят. Те искат да имат дете и пристигат в България, за да започнат инвитро процедури, но един трагичен инцидент променя плановете им и вече нищо не може да бъде същото.

Прожекцията на третия филм в последната фестивална вечер – 10 ноември (неделя) – ще започне в 20,00 часа, като пред публиката в Русе представим една от най-коментираните и награждавани творби на отминалата година – „СТУДЕНА ВОЙНА“ на полския режисьор Павел Павликовски. С награда за режисура от Кан ’18, с три номинации за „Оскар“ – за чуждоезичен филм, за режисура и за операторско майсторство, с три номинации за наградите БАФТА – за чуждоезичен филм, за сценарий и за операторско майсторство, творбата на Павликовски има в актива си общо 35 отличия и над 100 номинации от различни филмови форуми и бе представена лично от своя автор в програмата на 23-тия София Филм Фест през март.