Спец.-прокуратурата иска постоянен арест за Пламен Бобоков

0
486

Специализираната прокуратура е поискала постоянен арест за Пламен Бобоков, който беше задържан преди ден, въпреки платената гаранция от 1 млн.лв., съобщи „По света и у нас“.

Очаква се по-късно днес делото да бъде разгледано от Специализирания наказателен съд.

Пламен Бобоков е задържан, въпреки платена в срок гаранция от 1 млн.лв

Братя Бобокови станаха обвиняеми покрай аферата с т.нар. италиански боклук. Двамата бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков. Разследващите твърдят, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от рециклираните акумулатори от фирмата им „Монбат Рисайклинг“ са оставали в България и не са били обезвреждани.

Прокуратурата смята, че братя Бобокови са участвали в престъпна група, заедно с Живков и още двама бизнесмени – Николай Миховски и Айгюн Еминов, както и с бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов. От държавното обвинение твърдат, че чрез схема, ръководена от Живков, в България са депонирани тонове опасни отпадъци от производствата на Бобокови у нас и в чужбина.

Повдигат обвинения на братя Бобокови и зам.-министър Живков

Става дума предимно за оловни и полиетиленови остатъци. Едните би трябвало да се депонират на голяма дълбочина под земята, а другите – да се изгарят. Вместо това обаче били струпвани на камари на няколко различни места – в Лом, Плевен и Пловдив. Нито една от фирмите, които се занимавали с това, нямала капацитет да ги обезврежда както трябва. На площадката в Пловдив, например, имало само един счупен мотокар и бедно семейство, което разтоварвало боклуците под открито небе.

След ареста на бизнесмените прокуратурата започна проверки и в музея им в Русе.

Прокуратурата проверява антиките и на братя Бобокови

Същевременно Бобокови твърдят, че нямат нищо общо с италианския боклук, открит в Плевен в края на миналата година. Тезата на защитата им е, че те са предавали отпадъците на лицензирани фирми у нас.

Бивш директор „пропя“ срещу братя Бобокови