Прогноза: Студен декември, сняг за Коледа и Нова година

0

01Студено, мъгливо и облачно ще бъде времето през месец декември, показва месечната прогноза на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Средномесечната температура ще бъде по-ниска от нормалната. Отрицателните температури ще достигат до минус 16 градуса, а най-високите ще бъдат между  6 и 9 градуса. Добрата новина е, че за Коледа и Нова година ще има сняг, като особено по високите полета снеговалежът ще бъде обилен.

В първата десетдневка от месеца с преминаване на серия средизимноморски циклони над България времето ще бъде динамично, с чести валежи от дъжд и сняг, но образуване на снежна покривка, с изключение на високите планински полета, не се очаква. Максималните температури ще бъдат между 5 и 9 градуса, а най-ниските – от минус 10 до минус 15 градуса.

След девети декември в страната ще започне да прониква студен въздух и температурите ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, по планините от сняг, като по-интензивни ще бъдат дъждовете в южните райони – 20 – 30 литра на квадратен метър. През периода 12 – 13 декември времето ще бъде с по-стабилна въздушна маса. В низините ще се образуват мъгли и там ще остане студено, а в по-високите места ще бъде слънчево и ще се затопли. Съществени валежи, предимно от сняг се очакват от 14 до 17 декември, като по-значителни ще бъдат валежите в южните райони. Дневните температури ще бъдат от  минус 2 до 3 градуса. Над 1300 метра надморска височина, снежната покривка ще достига 15 – 25 сантиметра, повече ще бъде в Рила и Пирин – до 30 сантиметра.

Слабо повишените на температурите с превалявания се очакват през първите дни на третото десетдневие. За Коледа се очакват силни снеговалежи, особено по високите полета. По-силно изразени ще бъдат в западна България. В този период се очаква минималните температури да паднат до минус 14 градуса.

В новогодишната нощ има вероятност за застудяване и снеговалежи. На много места в страната  ще посрещнем Новата година със сняг. Повече по количество ще бъдат валежите в Северна България.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук