Свищов празнува 142 години от Освобождението на града

0
77
С общоградско поклонение

Свищов празнува днес 142 години от Освобождението на града от турско иго съобщиха от пресцентъра на крайдунавската община.

Годишнината ще бъде отбелязана с много тържествени прояви. От 10.00 часа в храма “Св. Троица” ще бъде отслужен благодарствен молебен, а от 11.00 часа на братската могила в местността “Паметниците” ще се състои заупокойна панихида, ще бъдат поднесени венци и цветя. За жителите на града, които искат да участват в церемонията е осигурен безплатен обществен транспорт. Автобусите ще тръгват от площад “Велешана”, като ще спират на всички основни спирки в града.

От 20.00 часа програмата ще продължи на площад “Алеко” с концерт “Възрождение”, с участието на Врачанската Симфониета и трио “Тенорите”. При лошо време концертът ще се състои в читалище “Еленка и Кирил Аврамови”.

При Свищов на 15/27 юни 1877 г. главните сили на руската армия форсират и преминават Дунав по време на Руско-турска война. Оттук започва пътят към свободата на България, като Свищов става и първият освободен български град.