Тежка загуба на левицата в Румъния –правителството на Дънчила падна

0
99
Тежка загуба

Тежка загуба претърпя левицата в Румъния днес, на пленарно заседание на двете камари на румънския парламент подкрепиха вота на недоверие срещу правителството на Социалдемократическата партия на премиерката Виорика Дънчила, съобщи Аджерпрес.

Вотът на недоверие е бил подкрепен от 238 депутати при необходими за минаването му 233. Той идва дни преди официалния старт на кампанията за президентските избори през ноември и на фона на спорове около номинацията на Букурещ за еврокомисар, отбелязва агенцията.

Виорика Дънчила изгуби парламентарното си мнозинство през август, когато по-малкият партньор на нейната Социалдемократическа партия оттегли подкрепата си заради сериозни разногласия.

Това последва тежки загуби за левицата – най-голямата партия в страната, на евроизборите през май и пращането в затвора на доскорошния ѝ лидер Ливиу Драгня по обвинения в корупция.

В петък президентът Клаус Йоханис започва консултации с всички парламентарни групи, а след това ще номинира този, който може да получи подкрепата на парламента. Румънските медии отбелязват, че е трудно да се прогнозира кой ще е новият премиер на страната.