Другата страна: Цвета Демирева за скандала в СККК „Г. Демирев“

0

Освобождаването на треньорките Ева Пашева и Маринела Цонева от Спортен клуб по кану-каяк Георги Демирев предизвика напрежение сред децата, които тренират в него и родителите им. По този повод председателят на клуба Цвета Демирева пожела да внесе яснота в ситуацията. Това е нейната позиция, без редакторска намеса: 

Спортен клуб по кану-каяк Георги Демирев е учреден през 2012 г. от баща ми Георги Демирев. До 2020 г. освен негов създател и основен дарител той е и председател на клуба. 

От 2020 г., след смъртта на баща ми, за председател на спортния клуб по кану-каяк /СККК/ бях избрана аз. 

Клубът е член на Българската федерация по кану-каяк /БФКК/, дейността му е насочена за развитие на спортното майсторство в гребните спортове. От създаването му сме инвестирали в него над 250 000 лева лични средства. 

СККК е регистриран като сдружение в обществена полза и като такова ежегодно представя финансовите си отчети пред Търговския регистър и до промяната на закона и пред Министерство на правосъдието. 

Като треньор по договор за допълнителен труд в клуба работи дългогодишният треньор Ева Пашева. 

Клубът развива дейността си на спортна база в село Николово, местността Текето, която ползва по силата на договор за наем с Община Русе. 

Аз съм бивш състезател по кану-каяк, треньор ми е била Ева Пашева. Притежавам висше образование, треньорска правоспособност. 

След като поради трагичните обстоятелства – смъртта на баща ми, бях избрана за председател на клуба, прецених, че дейността му следва да продължи по досегашния начин, без да правя сериозни промени. Доверих се изцяло на г-жа Пашева, като по никакъв начин не се намесих в нейната треньорска работа. 

Въпреки това, имах своите виждания за развитие на дейността на клуба, основно чрез разделянето и в две отделни направления: масов спорт и високо майсторство, както и редица други идеи. 

Независимо от проведените разговори с г-жа Пашева, не постигнахме съгласие относно стратегията за развитие на клуба. От своя страна не се намесвах по никакъв начин в треньорската дейност, но не получавах същото отношение по управление на клуба. Напротив, често дейността на клуба бе затруднявана от действията на г-жа Пашева. 

В израз на добрата си воля, високата оценка като треньор и желанието да покажа на г-жа Пашева желанието си да остане в този клуб и да намерим общ път й предложих да й изплатя всички трудови възнаграждения до навършване на пенсионна възраст на стойност 18 000 лв. Сумата е изплатена от личната ми сметка през септември 2021 г. въз основа на писмено споразумение, в което двете страни и СККК заявихме взаимно уважение и се задължихме да изпълняваме определени условия. След това ежемесечно редовно са изплащани и дължимите осигуровки. 

След подписване на споразумението между нас и изплащане на сумата от 18 000 лв. за съжаление отношенията не се подобриха. 

Г-жа Пашева продължи да допуска на базата, стопанисвана от клуба, състезател, който не само не е картотекиран в клуба ни, но и публично уронва престижа му. 

На състезания г-жа Пашева се грижи и поддържа чуждите състезатели, а не състезателите на клуба ни. 

В тренировъчната дейност, г-жа Пашева демонстративно изразява предпочитания към едни състезатели и явно пренебрежение и неглижиране на други. С това поведението създава интриги между състезателите, настройва ги срещу определени лица, включително и срещу мен, независимо, че нямам отношение към тренировъчния процес. По този начин атмосферата в клуба вместо да се успокоява, все повече се нагнетява. 

Като финален мотив да прекратя трудовия договор с г-жа Пашева бе запознаването ми с мотивите на присъдата, с която преди години тя е била осъждана, независимо от времето, което е минало от тогава. 

Планирала съм да обезпеча тренировките на състезателите с друг треньор. Предвид предстоящото републиканското първенство в началото на месец август 2022 г. отново съм готова да направя компромис и да дам достъп до базата на г-жа Пашева и г-жа Цонева за провеждане на тренировки в определените часове, при условие че поемат отговорност за състезателите и за материалната база, която ще ползват. 

Всеки състезател и родител може да вземе личното си решение за това дали ще продължи да се състезава в СККК Г. Демирев или ще го напусне. Аз ще уважа личния избор на всеки, като оценявам силната връзка състезател-треньор. 

На тези, които ще решат да останат да се състезават за СККК Г. Демирев, ще продължа да обезпечавам организационно и финансово, спрямо възможностите ми, тренировъчния процес. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук