Туризмът иска въвеждане на „зелен“ сертификат

0
Снимка: Unsplash

Организации на туристическия бранш настояват за бързо въвеждане на т.нар. „зелен“ сертификат за ваксинирани и преболедували, за да могат да работят на 100% от капацитета си. Това става ясно от писмо до ресорния министър Стела Балтова.

В него се протестира срещу въведената в София забрана за екскурзии. Тя влиза в сила от четвъртък и основната причина за налагането й е повишеният брой заразени.

България може да въведе „зелен сертификат“

„Абсурдно е всеки български гражданин да има достъп до всички одобрени ваксини и в същото време да се затварят бизнеси, заради незадоволителната ваксинационна кампания. Разбираме, че отказът от въвеждането на задължителни зелени сертификати за достъп до различни публични, социални и развлекателни услуги, каквато е практиката в цяла Европа, е предизборен ход, но управляващите трябва да знаят, че преди политиката е икономиката, за да съществува държавата“, се казва в писмото.

За въвеждане на „зелен сертификат“ заговори преди няколко дни здравният министър Стойчо Кацаров. Идеята с него преболедували, ваксинирани и такива с отрицателен тест да влизат свободно навсякъде. Засега въвеждането му е в сферата на намеренията.