Турция с интерес към Корабната и втори мост край Русе

0

Турция проявява интерес към възстановяване дейността на Русенската корабостроителница, която е най-голямата по поречието на Долен Дунав.

Това стана ясно по време на посещението на извънредния и пълномощен посланик на Република Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок в Русе. По време на срещата с областния управител Борислав Българинов са били обсъдени възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между област Русе и Република Турция

Интерес за турската страна са били и други браншове като производството на строителни материали и елементи. Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели, че Русе е важен логистичен център, тъй като оттук преминава основният поток от хора и стоки от Турция към Европа и обратно и според нея изграждането на втори мост над река Дунав в района на Русе – Гюргево е наложително.

Значение бе отдадено и на добре подготвените кадри от Русенския университет, които са конкурентоспособни и мотивирани да се реализират във водещи компании. Очаква се да се работи и по въпроса за разширяване на сътрудничеството и обмена на студенти между РУ „Ангел Кънчев“ и висши учебни заведения от южната ни съседка.