Уличиха бившия министър Даниела Везиева в плагиатство

0
80 на сто

Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева – в момента член на борда на директорите на БДЖ, е плагиатствала при създаването на дисертацията си. Това са потвърдили четирима арбитри. Официалният доклад от Комисията по академична етика при министъра на образованието.

Проверката по дисертацията на Даниела Везиева бе извършена след сигнал, подаден преди шест месеца. В него се твърди, че в разработката си за придобиване на научна степен „доктор“ бившата служебна министърка на икономиката е използвала чужди материали. Тогава тя определи сигнала като политическа атака.

Проверяват за плагиатство икономическия министър Везиева

В докладите се твърди, че е налице „значително по обем плагиатство – копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните“, „…при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.“, „налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си“.

Според правилата, на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична етика е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

Устроиха обвинен в плагиатство бивш министър с шефски пост в БДЖ

До разработката на Даниела Везиева се стигна след комплексна проверка на друг доказан плагиат – Венелин Кръстев Терзиев, който в момента е изпълнителен директор на „Реставрация“ ЕАД към Министерството на културата, но е бил научен ръководител на дисертацията на Везиева.

„Правилно подбран момент. Предстои да бъде сформиран кабинет, аз съм част от служебния кабинет“, коментира тогава Везиева

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук