Унищожават прасетата в засегнатите от африканска чума райони в Русенско

0
До дни

Започнало е унищожаването на прасетата в засегнатите от африканска чума райони в Русенско. Това стана ясно на заседанието на областната епизоотична комисия.

Както ТВН съобщи, болестта е засечена при нерегистрирани животни в с. Ценово и във фамилна ферма в с. Пет кладенци. По първоначални изчисления, „под ножа“ на първо време ще отидат няколко десетки прасета. По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, в създадените 10-километрови зони за контрол около двете огнища има и три свинеферми, в които се отглеждат общо 2250 животни.

„Двата засегнати района са отцепени. В трикилометровата зона около огнищата започна евтаназирането на свинете, а в десеткилометровата – ще се вземат проби. В населените места няма да се допуска да влизат хора, които са от други региони. Екипи на полицията ще подпомагат дейността на ветеринарните власти“, каза заместник-областният управител Свилен Иванов.

В събота изтича 10-дневният срок, определен със заповед на областния управител Галин Григоров, всички домашно отглеждани прасета да бъдат заклани. Където това не е изпълнено, ще се премине към принудително умъртвяване на прасетата. Присъстващите на заседанието животновъди настояха държавата да компенсира хората, чиито домашни животни са унищожени принудително.

„Европа ще замирише, ако ние бъдем ликвидирани. Затова, смятам че всички прасета – регистрирани, нерегистрирани, регламентирани, нерегламентирани, трябва да бъдат обезщетени. За да не ги крият хората, да не ги гоним по пътищата“, каза управителят на свинекомплекса в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова.

Сред набелязаните мерки са кметовете на населените места, съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните и Областна дирекция „Земеделие“ да организират инвентаризация на свинете, отглеждани за лични нужди.

На територията на цялата област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се в извън населените места от 3 и 10 километровите зони, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на съответните условия.

Забраняват се още организирането и провеждането на пазари и изложби за свине, както и свободното пасищно отглеждане на източно балкански свине и техните кръстоски. Същите трябва незабавно да бъдат затворени и да се отглеждат затворено по начин, недопускащ контакт с диви свине.

Регионалната дирекция по горите ще осъществява и постоянни наблюдения по график на ловностопанските територии в страната за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение, както  и да осигури транспортиране и хладилни съоръжения за съхраняване на диви свине до излизане на лабораторните резултати. Както ТВН вече съобщи, на ловците ще бъде изплащана премия в размер на 50 лв. за отстреляно диво прасе.

В област Русе се намират най-големите свинекомплекси у нас, където се отглеждат над 150 хиляди прасета. Ако болестта проникне в тях икономическите загуби ще са катастрофални.