В Челопеч и Козлодуй взимат най-високите заплати

0
Снимка: Pixabay

Най-високата средна заплата в България е в Челопеч. Това сочат данните Института за пазарна икономика. Според проучването им там се получават средно по 2628 лв. В Челопеч се намира най-голямата златна мина у нас. Тя се разработва от канадската фирма „Дънди Прешъс Метълс“. Градчето за поредна година е на първо място в класацията на най-високите средни заплати.

На второ място е Козлодуй. Заради атомната централа там от десетилетия се получават добри заплати. Според актуалните данни средната е 2336 лв.

Пирдоп е на трето място с 1936 лв. На територията на общината е медодобивното предприятие на „Аурубис“. Този завод е построен в средата на 50-те години на миналия век. През 1997 г. предприятието бе приватизирано от чуждестранен инвеститор.

София, която е най-големият и богат град, е на пето място в класацията с 1913 лв. средна заплата. Преди нея се нарежда Раднево. В челната десетка попадат още Гълъбово (1 830 лв.),  Девня (1 745 лв.), Елин Пелин (1 638 лв.), Панагюрище (1 528 лв.) и Божурище (1 540 лв.).