В „синята зона” на Шумен вече сложиха паркомати

0
22
не издавали касов бон

Паркирането в „синята зона” в Шумен вече може да бъде платено не само на инкасаторите или чрез SMS, а и чрез новите устройства – паркомати, монтирани там. В центъра на града вече има  пет такива устройства.

За паркиране на автомобили в Синята зона от площад „Кристал” до военния клуб, както и на паркинга пред НАП – шофьорите могат да заплатят по три начина: на инкасатор, чрез SMS или на паркомат. Водачите откриват удобство в електронната система.

За да се плати паркирането е нужно да се пусне точната сума за престой и да се натисне зеленият бутон. След това паркоматът издава талон, който се поставя на предното стъкло. Цената за час е 1 лев. Самите апарати работят с монети от десет стотинки до два лева. Паркоматите обаче не връщат ресто. Това е и едно от нещата, което хората не одобряват, дори откриват и други недостатъци на системата с паркомати, като например, че някои паркоместа са много отдалечени от автоматите.

Плащането за паркиране в Синя зона е възможно и с SMS на номер 1354 за трите мобилни оператора. В текстовото съобщение задължително се изписва регистрационният номер на автомобила. Когато SMS е изписан и изпратен правилно – се получава обратен такъв, който потвърждава заплатената такса. Ако шофьор пропусне да плати дължимата сума за паркиране – ще бъдат поставени скоби на автомобила, а глобата в такъв случай е 15 лв.