Варненец постави рекорд по участия в ТИД

0
78
Варненец постави рекорд по участия

20 по река Дунав Йонко Кожухаров.

Това е неговото 47-о участие в регатата. Първото му участие е било в далечната 1972 година.

И през тази година има участник с ексцентричен плавателен съд. Така наречената “Яхта на Язо” е дело на мъж от София. Лодката е изработена от пластмасови гъвкави изделия и от подръчни материали, сглобени с болтчета и гайки.

“Те постоянно се развиват, даваме му инструменти – завива ги, продължава, но той обича авантюрата. Радваме му се много, защото всяка година участва с различен вид плавателно средство”, каза Кожухаров.

Той припомни, че през миналата година софиянецът се е включил в регатата с лодка от плексиглас, като вместо гребла е използвал два клона. През 2017 г. е бил със сал, сглобен от две PVC-тръби и три палета.

“След като завърши похода, той не се прибира с лодката си, а я подарява на някого. Така направи и с миналогодишното плавателно средство”, допълни Кожухаров.

Ръководителят на българския етап коментира, че условията под хижа “Приста” не могат да се сравняват с кея на Русе. Един от проблемите е труден достъп до града, намиращ

За гребците в “ТИД-2019” днешният ден е почивен. Регатата ще потегли утре, 21 август за следващата си спирка, която е край село Сандрово.