Връчиха наградите „Русе“ и „Млад творец“

0

Наградите “Русе“ и “Млад творец“ за 2023 г. бяха връчени на церемония в Доходното здание.

Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев. Със статуетките, дело на скулптура Георги Радулов, всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе.

В област „Култура и изкуство“ номинациите бяха в 3 категории. Призът в категория „Визуални изкуства“ получи Елена Великова за своята активна творческа дейност в областта на визуалните изкуства и като дългогодишен директор на Художествена галерия – Русе. Стелияна Димитрова-Хернани, диригент на хора на Държавна опера – Русе и на смесен хор „Дунавски звуци“, беше отличена в категория „Сценични изкуства“. В категорията „За изключителен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата“ маестро Емил Табаков получи наградата за яркото си присъствие на националната и световна музикална сцена и изключителен принос за развитието на Русе като водещ музикален център.

В Област „Образование и наука“ имаше 4 номинации. В категория „Постижения в областта на предучилищно, начално и основно образование“ наградата получи Снежина Никова, директор на Детска градина „Русалка“. За „Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование“ беше отличен проф. Велизар Павлов, декан на факултет „Природни науки и образование“ в РУ „Ангел Кънчев“. Наградата  в категория „Изключителен принос в областта на образованието“ получи проф. д-р Владимир Хвърчилков от русенската Алма матер. За високите си професионално-педагогически качества и постоянния стремеж за повишаване качеството на образователния процес педагогическият екип на ОУ „Васил Априлов“ беше награден в категория „За научен и учителски екип“.

Наградата „Млад творец“ 2023 на името на актьорите Яна и Георги Стефанови получи младият русенски цигулар Преслав Ламбев, възпитаник на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.

Директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова получи почетен плакет от кмета Пенчо Милков за своята успешна градителска дейност в един от най-важните центрове в духовния и културен живот на града.

Церемонията бе придружена от сценична програма с участието ва Общинския духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, балетът на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев, Танцово студио „Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, изпълнители на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Балет „Импулс“ при Общинския младежки дом с ръководители Петя Бонева и Вероника Миланова.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук