Южноафриканска фирма ще прави фабрика за батерии в Русе

0

Южноафриканската Solar MD ще открива фабрика за производство на батерии за съхранение на зелена енергияв Русе, съобщава economic.bg

Компанията, един от съоснователите на която роденият в Русе Калоян Димов, е създадена през 2014 г. и произвежда литиево-желязофосфатни батерии за съхранение на зелена енергия. Дейността ѝ се развива в ЮАР, където инсталира енергосъхраняващи системи за домакинствата и им осигурява чиста енергия. Компанията разпространява продукцията си в САЩ, Турция и Европа.

Solar MD е най-големият производител на системи за съхранение на енергия в Африка, с над 7000 успешно реализирани проекта в последното десетилетие. Радостни сме, че следващата фаза на международната ни експанзия включва ново производство именно в България, при това в родния ми град Русе“, заяви Калоян Димов, управляващ партньор на Solar MD.

По информация на Forbes инвестицията във фабриката в Русе е около 3 млн. лв. Компанията е сред членовете-съоснователи на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ).

Откриването на нов завод за батерии е доказателство, че България може да привлича инвестиции не само във ВЕИ централи, а и в производството на технологии за декарбонизация“, коментира Никола Газдов, председател на УС на АПСТЕ. Той допълва, че очаква до 3 години в страната да има над 6000 MW инсталирани мощности от вятърни и слънчеви централи. Наличието на достъпни и сигурни системи за съхранение на енергия ще има ключова роля за балансирането и управлението на електроенергийната система на България.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук