За 10-и път: По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

0

С тридневен поход ще бъде отбелязана 156-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав. Инициативата се провежда за десети път и се организира от Областна администрация – Русе. Събитието е под егидата на областния управител Драгомир Драганов.

„Подобни инициативи ни служат за пример и вдъхновение. Те ни учат на родолюбие и ни припомнят значението на верността и любовта към отечеството“, коментира Драганов.

Походът ще се проведе в периода 12 – 14 юли като и тази година началото ще бъде дадено при с. Новград, където четата слиза през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. Паметта на героите ще бъде почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя от участниците в инициативата. В рамките на събитието е предвидена богата културна програма, като акцентът е поставен върху провеждането на кратки исторически беседи. Маршрутът ще следва стъпките на четата. По традиция кулминацията на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, известен и като Бузлуджа, където се предвижда да бъде отслужена панихида в памет на загиналите.

Целта на мероприятието е по този начин да се отдаде почит пред хилядите наши сънародници, отдали живота си за свободата, териториалната цялост и възхода на България. Инициативата се реализира с подкрепата на Сдружението на областните управители на Русе, както и туристическите дружества в региона.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук