Закъснелите доставки: Знаеше ли властта за забавянето на ваксините? (видео)

0
Костадин Ангелов, Снимка: БГНЕС

Още в края на януари правителството е било наясно, че обещаните доставки ваксина на „АстраЗенека“ няма да бъдат изпълнени. Това стана ясно при посещение на здравния министър Костадин Ангелов във Варна в петък.

Къде в страната останаха ваксини за „зелени коридори“

Той призна, че преди няколко седмици компанията е съобщила, че намалява пратките с 60%. Така очакваните 451 хил. ваксини през февруари се намаляват на 261 хил. Следва още едно намаление на 22 февруари. По това време, въпреки съобщенията, че ангажиментът за пратки няма да бъде изпълнен, властта е обявила т.нар. „зелени коридори“ за масова имунизация. Ваксините свършват за няколко дни и се налага коридорите да бъдат спрени. А още на 22 февруари е било ясно, че вместо обещаните 142 хил. дози от „АстраЗенека“ България получава 52 800, които също още не са пристигнали. Очаква се това стане през уикенда или в началото на следващия месец.

Въпреки това Ангелов твърди, че вирусът може да бъде поставен под контрол в следващите шест седмици.

„До месец и половина е възможно да имаме пълен контрол над епидемията“ обясни той, но уточни, че това ще се случи, само ако се запази темпът на ваксинация от последната седмица. Как ще стане това при намалени доставки не е много ясно. Зелените коридори ще отворят, когато пристигнат новите пратки в следващите дни.

Ангелов заяви, че са договорени нови количества от 1 милион ваксини с компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“, които трябва да пристигнат у нас в периода от март до юни. Здравният министър коментира и предложението на БСП за внасяне на руската ваксина „Спутник V“. По думите му България е част от Европейския съюз и се чака решението на европейските експерти.

БСП иска България да поръча от руската ваксина „Спутник V“

Към момента този продукт няма разрешение за употреба в ЕС. От БСП обаче твърдят, че това е начин да се компенсират забавените доставки.