Заради гладната стачка: МЗ започва проверка във видинската болница

0

Следващата седмица започва нова проверка във видинската болница. Това е обещала здравният министър Асена Сербезова при среща с председателя на синдикат „Защита“ Красимир Митов. Поводът е гладната стачка, обявена от уволнени санитарки.

Жените загубиха работата си, след като преди няколко седмици обявиха, че са били принуждавани да връщат допълнителните пари за работа в ковид-условия. Малко след като го заявиха публично четири от тях бяха уволнени с различни аргументи – например липса на образование за заемане на длъжността, на която са работили години наред.

Във видинската болница е обявена гладна стачка заради уволнени санитарки

Жените са били рекетирани, заяви Митов. В момента петима души са в гладна стачка и това вече се отразява на здравословното им състояние, обясни той.

„Това не е епизодичен случай, хората са уплашени и премълчават“, каза Митов. Той допълни, че ако министерството реагира адекватно, други хора може да се престрашат и да разкажат какво се случва в останалите болници.

Санитари от Видин заплашиха с гладна стачка, Радев отиде да ги успокоява

По думите му няма документална следа, че във Видин са принуждавани да връщат получените пари.

„Жените твърдят, че това се случва от една година, те получават пари и идва човек от администрацията и казва трябва да ги върнат обратно“, заяви той.

зарядни станции за електромобили