Защо не се издава зелен сертификат за хора с антитела?

0
Снимка: БГНЕС

Хората с антитела, но без тест за коронавирус, не могат да получат зелен сертификат, защото наличието на антитела не изключва инфекция в настоящия момент. Това заяви министерството на здравеопазването във фейсбук страницата си. Ведомството се позовава на резултати от доклади на две институции – Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC). Те са публикували технически доклад през май.

Радев: Зеленият сертификат е опит да се избегне затварянето

„В документа се посочва, че положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция“, заявяват от здравното министерство.

У нас въпросът за хората с антитела, чието боледуване не е било доказано с положителен тест, многократно е повдиган. Има множество мнения, че те са достатъчно защитени, за да им бъде издаден сертификат и не е нужно да се ваксинират поне за определен период или да се тестват периодично. Засега обаче документ се дава само на имунизирани, доказано боледували или хора с отрицателно изследване.

Наскоро ECDC е направил повторен преглед на заключенията си не счита, че те трябва да се променят, твърдят от здравното министерство.

Следващият локдаун ще е за неваксинирани

„В резултат на това Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията отново подчертава, че положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване. Това се посочва в Доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС), с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19“, пишат те.

Най-добрата агенция за подбор на персонал