Застраховател плаща по 10 лева обезщетение за жертвите на катастрофата край Своге

0
151
по 10 лева

Обезщетение в размер на по 10 лева за загинал е изплатила застрахователната компания „Булинс“ за жертвите на катастрофата край Своге.

Това съобщи пред БНР председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Организацията посредничи между застрахователя и наследниците.

Според застрахователната компания, фирмата превозвач е нарушила правилата за превоза и на това основание не се дължи изплащане на обезщетение по застраховката “злополука на пътниците”. Според Тодоров става въпрос за застраховка на местата в автобуса, която предвижда обезщетението да е 50 хиляди лева. Комисията за финансов надзор обаче е задължила дружеството да плати.

Пред телевизия бТВ от застрахователната компания заявиха, че има липсващи и фалшифицирани документи, и ако не е било решението на КФН е нямало да платят нищо.

Според изпълнителния директор на “Бул Инс” Стоян Проданов липсват доказателства, че автобусът е извършвал обществен превоз на пътници. По думите му, за момента от компанията не смятат да превеждат повече пари, като това може да се промени при евентуално решение на съда.

В писмо до медиите от Комисията за финансов надзор се посочва, че изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник. От комисията са на мнение, че освен неморално, е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение.