Здравният министър: Над незаконните трансплантации е имало чадър

0
Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС

Над незаконните трансплантации в болница „Лозенец“ е имало държавен чадър. Това заявява в интервю за „Капитал“ здравният министър Стойчо Кацаров. Според него всички институции са знаели какво се е случвало, но никой не е предприел действия.

„От документите, с които разполагам, и здравният министър – и Ангелов, и Ананиев, са били информирани за това нещо, за това, че се трансплантират граждани с фалшива самоличност, с доказателства от съответните посолства. Има издадена бюлетина на Интерпол като предупреждение, че в България може да се случи това нещо. Службите – МВР и ДАНС, също са били информирани“, казва той.

Здравният министър обвини болница „Лозенец“ в незаконни трансплантации

Скандалът избухна, след като Кацаров обяви, че донори от Украйна и Молдова са давали бъбреци, които след това са били трансплантирани на пациенти от Израел и Япония в болница „Лозенец“. Фиктивно донор и реципиент са били представяни за роднини – обикновено чичовци и племенници.

Кацаров уволни ръководството на болницата, но директорът й Любомир Спасов обжалва и вписването на новия управителен съвет бе блокирано.

Шефът на болница „Лозенец“ блокира назначаването на ново ръководство

„Тук има абсолютно категорични данни, че е нарушен законът. Разбира се, има прокуратура, има съд, те ще кажат кой е виновен, доколко е виновен и какво наказание трябва да се наложи. Нашата работа стига до тука, ние сме ги констатирали и сме ги предали, но бездействието е прикриване на тези действия, това е абсолютно недопустимо. Не само от страна на здравните министри, които са се правили, че нищо не виждат, но и от страна на службите, които също са били информирани. Тоест става дума за някакъв национален чадър над тези действия“, твърди министърът.

 

Бъди свободен