Фестивал на мамалигата събра гости от двете страни на Дунав в Нова Черна

Автор:
10 окт. , 2017   Video

За пети път тутраканското село Нова Черна се превърна в столица на мамалигата и събра любители на царевичното ястие и фолклора от двете страни на Дунав. Празникът, който е единствен в България, цели да пази традициите преплетени в песен, танц, слово и храна.

Жителите и гостите на Фестивала на мамалигата нямаха търпение да похапнат от експонатите в кулинарната изложба. Мнозина от тях си припомниха вкуса на детството си.

Приложение обаче царевичното брашно има не само под формата на мамалига, разказаха участници във фестивала, също така се приготвят тутманик, солени мъфини, малайник и много други вкусотии.

Хитът на фестивала бяха гостите от румънската община Кирнодж. Те споделиха, че на времето мамалигата е била изместила хляба, но днес е  деликатес, който се приготвя в комбинация с риба, свинско или пилешко месо.

Мамалигата все още се пази като част от бита на новочерненци. След Крайовската спогодба, хората от румънското село Черна се преселват в българското Турксмил  и го преименуват на Нова Черна.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.