Почитаме цар Борис-Михаил, покръстител на българите

0
166
На 2 май

На 2 май Българската православна църква почита свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите.

Борис се покръства заедно с цялото си семейство и при кръщението приема името на византийския император Михаил. През 865 година в Христовата вяра били покръстени и всички българи.

Свети цар Борис-Михаил – покръстител преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Той приел учението на Иисус с цялото си сърце и ревностно го следвал в личния си живот. Изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир. Недоволните боляри подтикнали Владимир да върне отново езическата религия, но цар Борис бил готов на всичко, за да защитава християнството и потушил метежа. На престола този път поставил другия си син Симеон, който се оказал ревностен последовател на Христос. Именно по това време учениците на св. Кирил и св. Методий намират радушен прием у нас и България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век.

Цар Борис окончателно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна дейност и умира на 2 май през 906 г. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

На 2 май имен ден празнуват хората с имена производни на Борис, Боряна и Борислав.