Рашков: Съжалявам, че през 90-те не се справихме с Борисов

0
Снимка: БГНЕС

„Колкото до мутренските 90 години, съжалявам само за едно нещо, че не се справих с вашия лидер. Но имам време… само ми дайте тази възможност“, това заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред парламента. Той е на изслушване заради искането главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от поста си.

Думите на Рашков предизвикаха бурна реакция от залата. В отговор Томислав Дончев заяви, че единственият аналог, за който се сеща, е от 1947 г.

„Единственият исторически аналог, който мога да намеря, е със случилото се през 1947 г. от тази трибуна Георги Димитров каза на Никола Петков: „Вие отивате в затвора“, каза той.

ВСС разглежда искането за освобождаване на Гешев, той го нарече „правно нищо“

Вътрешният министър обяви още, че сигнализира определен прокурор за действията на Гешев. Според него шефът на държавното обвинение е извършил престъпление, разгласявайки данни от СРС-та. Рашков обясни, че се надява сезираният прокурор да прояви кураж, намеквайки за образуване на разследване.

„Има случаи на осъждане на лице точно за това. България е правова държава. След като един човек е осъден за такова престъпление, а друг е извършил същото, следва ли да се образува наказателно производство (срещу Гешев)?“, попита Рашков.

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Ден по-рано Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането за отстраняване на Гешев. Предложението бе внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов въз основа на доклад на Рашков.

„Не съм изненадан от резултата във ВСС. Не съм имал и илюзии, че те ще приемат моето предложение. В края то бе оставено без разглеждане, което е странното. В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата“, заяви пред Нова телевизия Стоилов, който още в петък се закани, че дебатите по тази тема ще продължат в парламента.