Решението на ДПС лишава Борисов от спасителни ходове

0

Мотивите, с които ДПС отказва „офертата“ на Борисов са знакови по отношение на демократичните принципи.

Ако все пак ГЕРБ тръгнат да събират 120 подписа, това би било едно самоцелно и унизително занимание. Защото дори и да ги съберат, това ще бъдат подписи на депутатити маргинали, без обществена тежест. И ще е срам за Борисов!

Това пише в авторнски анализ на сайта Епицентър. БГ, по повод днешното парламентарно слово на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, в което той  призова за оставка на правителството и президента Румен Радев, съставяне на експертен кабинет, с премиер от най-голямата политическа партия, а вицепремиер – от втората по големина, които да гарантират провеждането на честни избори.

Ето какво  виждат зад този призив в  анализа си  колегите от Епицентър. БГ:

 

„Решението на ДПС да откаже на ГЕРБ подкрепа за нова Конституция и свикване на ВНС поставя правителството в изключително тежка ситуация. Борисов вече няма спасителни ходове.
Премиерът или трябва да признае, че е бламиран в намерението си да потуши кризата в държавата като даде на народа нова Конституция или да продължи агонията на властта с различни управленски формули.

В решението на ДПС няма изненада – от началото на конституционната идея на ГЕРБ Мустафа Карадайъ даде знак със старо изявление на Доган какво ще е решението на партията – не може да има рестарт без нов обществен договор, приет след серизни дебати, в които политическите сили да подходят с необходимата отговорност.

Мотивите, с които ДПС отказва „офертата“ на Борисов са знакови по отношение на демократичните принципи, върху които трябва да стъпи съвременната европейска държава.

Оценката на Движението за Проекта е категорична: това е поредният удар срещу демокрацията и държавността;  с него се отричат общочовешки ценности, като свобода и мир;  отказ правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип; и накрая – не отговаря на заявеното искане за рестарт.

В политически аспект решението носи следните послания:
– Доган дава знак, че кабинетът „Борисов 3“ е изчерпал лимита си на доверие и печеленето на време е безмислено.
– Страната се изправя пред нова политическа реалност, за която трябва ново отношение към държавността, каквото в момента, според ДПС, Борисов и ГЕРБ не показват, че имат.
– ДПС въвежда термина „креативно политическо време“, което означава, че то трябва да продуцира нова формула за управлението на страната при задаващия се политически хаос.
– ДПС отново показа, че политика на инат не може да се прави и че когато се отклониш от демократичните норми, идва наказанието.

Оттук нататък на ход е Борисов. Дали ще подаде оставка с разпускане на парламента и отиване на предсрочни избори; дали ще подаде оставка със съставяне ново правителство в този парламент, който да изкара мандата на ГЕРБ; или ще си затрае, както смята Каракачанов, предстои да видим.

Важното е, че на този нескопосан конституционен проект, е сложена точка. И то по един безпрецедентен начин – от балансьора ДПС, който и друг път в критични за страната моменти е спасявал имиджа на държавата, защитавайки демократичните европейски ценности.

Ако все пак ГЕРБ тръгнат да събират 120 подписа, това би било едно самоцелно и унизително занимание. Защото дори и да ги съберат, това ще бъдат подписи на депутатити маргинали, без обществена тежет.

И ще е срам за Борисов, че се опира на тях в опит за задържане на властта. Така на всички ще стане ясно, че единствената цел на вносителите е да печелят време, а това ще е поредният морален удар върху ГЕРБ.

Засега силно критикуваният проект на управляващата партия за нова конституция има 104 сигурни подписа от необходимите 120 за внасянето му в парламента. Освен депутатите от ГЕРБ, които са 95, подкрепа вече обеща НФСБ, които имат 9 депутати. По-голямата партия в обединението, ВМРО, която разполага с 12 гласа, постави условия за подписването на проекта, които към момента са неизпълими  от ГЕРБ и няма изгледи да бъдат изпълнени.

Дори утре ГЕРБ да се договорят с ВМРО, подписите за внасянето на новата конституция за обсъждане в парламента стават 116.

 

Останалите четири подписа ще се търсят от „Воля“ (12 депутати), а Марешки днес заяви, че няма да участва в събирането на подписи за проекта. Или пък от независимите депутати, шестима от които са избрани с листата на „Атака“.

„Воля“ и независимите депутати и друг път са спасявали третия кабинет „Борисов“, така че осигуряването на подписи за внасяне на проекта изглежда постижимо, макар и унизително.

 

Но събирането на 160-те гласа за свикване на Велико народно събрание, което да обсъжда новата конституция, вече изглежда мираж.

При категоричната позиция на ДПС, заявена на 31 август, цялата процедура на практика се обезмисля.

Така 25-те гласа на ДПС се оказаха ключови за третото правителство на Борисов и за политическата кариера на най-дълго управлявалия министър-председател в последните 30 години в България.

За пореден път Доган решава съдбата на български държавник, като извежда пред скоби спазването на демократичните принципи.“

 

Снимка: novini.bg

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили