„Спецпрокуратурата се самосезира“ – да, ама не!

0
339

Специализираната прокуратура започва проверка по сигнал, подаден от Божков до обвинител номер 1 – Иван Гешев. Това каза, смеейки се, Гешев по време на посещението му в Ябланица.

“Истинска приказка”: Божков бил рекетиран с 20%

Гешев не коментира какъв е сгиналът на Божков, но каза, че по казуса са подадени два – един от самия Божков до мейла на прокурора и един от издание, което обвинителят определя като близко до Цветан Василев, но не конкретизира кое е то. Известно е обаче, че такъв сигнал е подаден от сдружение „БОЕЦ“.

„Задължението на прокуратурата е ясно – да проверява доказателствата, както в подкрепа на обвинението, така и доказателства в полза на обвиняемите. Сигурен съм, че ще бъде проверено всичко – дали са комикси, рисунки или сигнали, няма значение“, заяви Гешев.

Публикациите на Васил Божков озаглавени „Истинска приказка“, в които той твърди, че е плащал 20% такса спокойствие, излязоха в онлайн пространството, а след това и в медийното още преди 3 дни. Оттогава насам обаче прокуратурата игнорира практиката си да се самосезира по медийни публикации и мълчи.

Божков изяснява приказката и показва извлечения от сметките си

Бегли коментари дадоха и замесените в скандала лица. В разрез с днешното изказване на Гешев, от ГЕРБ казаха, че не искали да коментират „защитни тези на подсъдими лица“. Очевидно обаче и тези лица имат право на своите тези. Според премиера, каквото е имало да се казва, се е казало в Народното събрание. 3 дни по-рано. Преди обвиненията на Божков да бъдат факт. Вината беше прехвърлена на Комисията по хазарта, която „допуснала съществени грешки“, каза Горанов. Още се преценявало дали това нарушение е престъпление.

Георги Кадиев пък официално се разпозна в карикатурите на Божков и дори ги коментира във фейсбук публикация.

„Божков разказва точно това, което си мислех. [….] Алъш-веришът очевидно продължава. Божков търси сделка с Борисов. Горанов и Менда са без значение.
1 юни е. Ден на детето. Тази приказка не може да остане без продължение.“, написа Кадиев.

Божков разказва точно това, което си мислех. “Разбойникът от опозиционната шайка”, т.е. аз, внася закон за 15 % данък….

Публикувахте от Georgi Kadiev в Неделя, 31 май 2020 г.

Въпреки, че твърденията идват от човек с 18 обвинения, имайки предвид кои лица са замесени и липсата на официална позиция от тяхна страна, изглеждаше в реда на нещата прокуратурата да се самосезира или поне да реагира с коментар по-рано.

Вместо това обаче оттам просто разпространиха снимки на нови културни ценности, иззети от колекцията на хазартния бос. А метаданните посочиха, че снимките са правени на 5-и февруари.

Иззеха нови културни ценности от офиса на Васил Божков

Надеждите може би лежат в Антикорупционната комисия, но според законодателството тя няма право да се самосезира, когато се отнася до наказателно дело, а само при конфликт на интереси.

Двата сигнала, които задействаха проверка по обвинения срещу едни от най-големите във властта, са пренасочени към компетентни прокурори. Чакаме.

Неудържимият смях на главния прокурор може само да ни подскаже какъв ще е резултатът от проверката. Подобен на този на Цветанов?

Прокуратурата отказа да разследва Цветанов заради “Апартаментгейт”

Чакаме.