Строителството на небостъргача „Златен век“ продължава

0
Снимка: БГНЕС

Забраната за строителство на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ продължава, съобщиха от фирмата „Артекс“. Те са обжалвали пред административния съд в столицата заповедта за спирането му и тя е отменена от първата инстанция.

Да се спре работата по спорния проект разпореди преди няколко дни шефът на ДНСК Влади Калинов, Аргументът на строителния контрол е, че разрешителното е изтекло в началото на миналата година.

ДНСК пак спира строежа на „Златен век“

Според съда обаче тази заповед е незаконосъобразна.

„Последващо и евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и труднопоправими вреди за дружеството“, пише в решението.

От „Артекс“ твърдят, че досега имат пропуснати ползи от над 10 млн. лв., причинени от спирането и невъзможността да продават имоти. Компанията посочва, че само неустойките към клиенти заради забавянето са над 2,5 млн. лв.

Прокуратурата отказа да разследва Цветанов заради „Апартаментгейт“

Сагата около „Златен век“ започна преди две години. Първо бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов подаде оставка от постовете си след като се разбра, че си е купил луксозен апартамент в друга сграда на компанията. След това се разбра, че с помощта на партията е приета законодателна поправка, която директно облагодетелства строежа и удължава срока на разрешителното му. Срещу 34-етажния небостъргач в „Лозенец“ има сериозна съпротива от местните хора. Строежът бе спрян първо заради отклонения в проекта, но съдът отмени заповедта. След това Калинов постанови следващото спиране. Заповедта му не е окончателно отменена. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.