Задължително предучилищно образование за 4-годишните?

Автор:
10 май , 2018   Video

4-годишните деца да бъдат задължително в предучилищна група. Това предвиждат промени в Стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Корекциите бяха одобрени и от Министерски съвет.

На практика, четиригодишните българчета ще имат три години задължителна подготовка преди да тръгнат в първи клас, вместо две години, както е досега.

За да стане това обаче, трябва да се приеме промяна в Закона за предучилищното образование. Според планираните промени до края на 2020 година, 90 на сто от децата в тази възраст трябва да посещават детска градина. Тази идея обаче не е добре приета от родителите. Темата ще бъде дискутирана допълнително с тях, за да се постигне консенсус, коментираха образователни експерти. Според училищни директори идеята е добра, но има много неща, които да се обмислят преди тя да стане факт.

„Имаме целенасочено взаимодействие на педагогическия персонал на детската градина и училището с децата, което винаги ще бъде добре. Те ще влизат много по-подготвени в първи клас, а това е много важно за децата от етническите малцинства“, каза Енчо Енчев – директор на ОУ „Ангел Кънчев“ – Русе.

Той изрази задоволство, че Министерството на образованието се е ангажирало с проблема за по-пълното обхващане на децата в системата.

По думите му трябва да се прецени внимателно дали децата на 4 години са готови да понесат задълженията си в образователната система.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.