Здравният министър се усъмни в саботаж, защото шефове на болници не са вписани (видео)

0
Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров се усъмни в саботаж и обвини агенцията по вписванията, че бави вписването на новите шефове на две болници – „Александровска“ и „Лозенец“. Ръководствата на двете лечебни заведения бяха сменени със скандали. Кацаров уволни началниците в „Лозенец“ след обвинения в незаконни трансплантации и източван на здравната каса. Шефовете на „Александрвоска“ пък бяха сменени заради съмнения за харчене на милиони в нарушение на процедурите.

Шефът на болница „Лозенец“ блокира назначаването на ново ръководство

В началото на седмицата стана ясно, че шефът на „Лозенец“ Любомир Спасов е обжалвал освобождаването си и вписването на новото ръководство е отложено до приключване на делото. Управителният съвет на „Александровска“ също не е формално утвърден.

„Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията“, обяви Кацаров.

Здравният министър уволни ръководството на болница „Лозенец“

Малко по-късно от правосъдното министерство, под чиято шапка са вписванията, заявиха, че министърът Янаки Стоилов е разпоредил проверка. Тя е за „неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация“.

От агенцията също пуснаха позиция, в която заявиха, че производството по вписване за „Лозенец“ е спряно заради жалбата на Спасов. За „Александровска“ от агенцията твърдят, че има противоречие в самите документи, пратени от здравното министерство. В тях било записано едновременно, че новият управителен съвет се назначава по текст от закона след провеждане на конкурс и в същото време, че се назначава до провеждането на конкурс.

 

Бъди свободен