Манолова: От санирането са откраднати 800 млн. лв.

0
Снимка: БГНЕС

Поне 800 млн. лв. са откраднати по програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради. Това обяви председателят на комисията по ревизия на управлението на Бойко Борисов – Мая Манолова. В понеделник изслушване бе извикана регионалния министър Петя Аврамова. Тя обаче напусна заседанието и отказа да отговаря на въпроси за санирането.

Още един бизнесмен се оплака от натиск пред комисията на Манолова

„За санирането човек може да онемее“, написа след това Манолова във фейсбук. По думите й за 2000 сгради са били отделени 3 млрд. лв. Това означава по около 1,5 млн. лв. на блок. Около 800 млн. лв. са откраднати, твърди тя.

Най-често прилаганите схеми са били надписване на квадратура и дейности, фиктивни ремонти на части като мазета и абонатни станции и вписване на непредвидени разходи.

„Така от програмата се отклоняват от 28% до 52% на саниран блок. Само за един блок в Бургас отклонените средства са 469 хил. лв. Узаконена схема за поне 800 млн. лв.“, твърди Манолова.

Изслушването на Илчовски се превърна в парламентарен цирк (видео)

В същото време правителството счита програмата за една от най-успешните. Премиерът в оставка постоянно повтаря, че всички кметове настояват тя да продължи.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили