Създадоха антибиотик срещу рак

0
448
Създадоха антибиотик срещу рак

Група международни учени от университета в Линкълн, Великобритания и университета Тохоку в Япония обединиха усилията си и създадоха антибиотик срещу рак, съобщава Phys.org.

Синтезираното противораково вещество е наречено „кедарцидин“. Съединението е ефикасно и в борбата с резистентните към антибиотици бактерии. То притежава голяма биологична активност и предизвиква ДНК увреждания в клетките на микроорганизми и в туморните такива, предотвратява растежа им и има потенциал за ефективно лечение на рака.

Кедарцидинът е бил открит в естествена форма, извлечен от проба от почвата в Индия преди почти 30 години. 10 години са били необходими, за да се определи молекулярната му структура. Специализираните изследвания са отнели още 20 години на учените, но накрая са успели да разбият химическия код на невероятно сложната субстанция и са я възпроизвели синтетично в лаборатория.

Д-р Мартин Лиър и проф. Масахиро Хирама станаха първите учени в света, които създадоха пълен синтез на този силно нестабилен природен продукт.

„С професор Хирама трябваше да съберем молекулярния пъзел, който беше със забележителна трудност, след което разработихме нови начини, по които да произвеждаме парчетата от пъзела. 20 години по-късно най-накрая го решихме. Сега, разполагайки с новите познания и химическата възможност можем да произведем следващото поколение антибиотици и противоракови лекарства“, каза д-р Лиър.

Този голям пробив може да доведе до нова ера в проектирането и производството на антибиотици и противоракови агенти.